Küretaj

ESKİŞEHİR KÜRTAJ | FİYATLARI

ESKİŞEHİR KÜRTAJ FİYATLARI

Kürtaj Nedir ? – İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması

Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına “kürtaj” veya “gebelik sonlandırma” denir. 1972 yılına kadar yasak olan kürtaja ilişkin yasaların değişmesi ile birçok kadın, hiç olmazsa sağlıklı koşullarda gebeliği sonlandırabilme olanağına kavuştu. Kürtaj işlemine halk arasında değişik tanımlamalar kullanılmaktadır. Kullanılan bu tanımlamalar, gebelik sonlandırma, hamilelik sonlandırma, çocuk aldırma, bebek aldırma, bebek alma, çocuk alma gibi ifadeler kullanılmaktadır.

Türkiye’de kürtajın yasal boyut nedir?

Hamileliğin sonlandırılması amacıyla uygulanan kürtaj işleminin yasal boyutları ise: ülkemizde son adet tarihinden 10. Haftaya kadar olarak sındırlandırılmıştır. Yani gebelik haftası 10 haftayı geçmiş hamileliklere yasal olarak kürtaj işlemi uygulanması yasaktır.

Hamilelik 10. Haftayı aşmış ise anne ve babanın rızası olsa bile resmi kurumlarda yapılması sakıncalıdır. Fakat hamileliğin sürmesi anne için hayati bir tehlikeye sebep oluyor ise bu aşamada kurul kararı ile kürtaj yapılabilmektedir. Bunun için resmi bir hastaneden “sağlık kurulu raporu” en az iki doktor imzasıyla çıkartılmalıdır.

Bunun dışında rahim içerisinde gebelik için ciddi bir anomali ya da bebek dünyaya geldikten sonra yaşamını etkileyecek bir sorun söz konusu, bebek hayatı dikkate alınarak gebelik sonlandırılabilir.

Anne ya da bebek hayatının tehlikesi düşünülerek yapılan işlemler terapotik kürtaj şeklinde ifade edilir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtajın riskleri, günümüz teknolojisiyle son derece aza indirilmiş olsa da her girişimsel işlem gibi riskleri vardır. Bu risklerden biri rahmin tamamen boşaltılamamasına bağlı kanamanın işlem sonrası uzun süre devam etmesi ve hastanın aşırı kan kaybına sebep olmasıdır. Bu nedenle ideal şartlarda ameliyathanede ultrason ile rahmin kontrolü önerilir. Bir diğer risk ise işlem sırasında rahim duvarının delinmesidir. Bu durum kadın için genellikle ciddi risk yaratmamakla birlikte karnın içinde kanamaya bağlı sorunlar oluşturabilir. Ayrıca steril şartlarda yapılıyor olmasına rağmen düşük de olsa işlem sonrası enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu enfeksiyona ya da yapılan işleme bağlı olarak bir süre sonra rahim içinde yapışıklık görülebilir ve sonraki gebelikleri olumsuz etkileyen durumlar görülebilir.

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?

Düşük sonrası kesenin tamamen atıldığı durumlarda kürtaj gerekli değildir. Bu durumu kanama başladıktan sonra ultrason ile takip ederek hekiminiz sizi yönlendirecektir. Ayrıca uygun hastalarda ilaçla rahmin içinin boşaltılması da mümkündür. Ancak bu işlemden sonra rahimde kanama devam eder ve rahmin içi tamamen boşaltılamamış olur ise tekrar kürtaj yapmak gerekecektir.

Eskişehir’de kürtaj işlemi hakkında bilgi almak için aşağıdaki iletişim butonlarını kullarak bize ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Kürtaj Randevu Hattı!